Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2011

Κολποσκόπηση, ένα χρήσιμο ‘εργαλείο’ στην καθημερινή γυναικολογική πρακτική




Κολποσκόπηση, ένα χρήσιμο ‘εργαλείο’ στην καθημερινή γυναικολογική πρακτική
Η κολποσκόπηση είναι μία εξέταση που αποτελεί ένα χρήσιμο διαγνωστικό μέσο για τη διάγνωση οποιασδήποτε βλάβης του τραχήλου, κόλπου και αιδοίου. Την κάνουμε μετά από παθολογικό Test Pap ή αν διαπιστώσουμε κάτι ύποπτο κατά την γυναικολογική εξέταση.
Πώς γίνεται η εξέταση;
Mετά από τη λήψη ενός ιατρικού ιστορικού, η γυναίκα τοποθετείται σε γυναικολογική θέση όπως κατά την εξέταση. Χρησιμοποιείται ένας κολποδιαστολέας προκειμένου να χωριστούν τα κολπικά τοιχώματα έτσι ώστε να μπορεί να φανεί εύκολα ο τράχηλος. Το κολποσκόπιο τοποθετείται στο άνοιγμα του κόλπου, έξω από αυτόν. Είναι ένα τηλεσκοπικό μικροσκόπιο, το οποίο μεγενθύνει την εικόνα έως και 40 φορές.
Με την βοήθεια του κολποσκοπίου είμαστε σε θέση να ελέγξουμε τον τράχηλο με λεπτομέρεια. Χρησιμοποιούνται ειδικές ουσίες (οξικό οξύ, Lugol) και φωτισμός, για να διαχωριστούν οι παθολογικές περιοχές από τις οποίες προήλθαν τα παθολογικά κύτταρα στο Test Pap. Αν υπάρχει δυσπλασία (ανάλογα με το βαθμό)είναι πιθανόν να γίνει λήψη βιοψία από μία ή περισσότερες θέσεις. Συνήθως είναι αρκετή η λήψη 1 – 3 βιοψιών. Αφαιρείται ήπια ένα δείγμα ιστού (μικρότερο από το 1/10 του μεγέθους μιας γόμας μολυβιού). Το δείγμα του ιστού τοποθετείται σε ένα μπουκαλάκι με συντηρητικό και αποστέλλεται στο εργαστήριο για εξέταση.
Θα πονέσει η κολποσκόπηση;
Η κολποσκόπηση είναι μια παρατεταμένη γυναικολογική εξέταση, με την οποία ελέγχουμε τον τράχηλο, το αιδοίο και τον κόλπο για να διαπιστώσουμε αν υπάρχουν βλάβες που δεν φαίνονταν με γυμνό μάτι, κατά την απλή εξέταση. Η βιοψία που γίνεται μερικές φορές κατά την διάρκεια της κολποσκόπησης μπορεί να ενοχλήσει, αλλά αυτό διαρκεί μια στιγμή.
Όταν το μικροσκοπικό δείγμα ιστού αφαιρείται, μερικές γυναίκες δεν αισθάνονται τίποτα ενώ άλλες περιγράφουν ένα αίσθημα 'τσιμπήματος'. Μπορούμε να συστήσουμε την λήψη ενός παυσίπονου μια ώρα πριν τη διαδικασία. Η κολποσκόπηση διαρκεί 15 ως 25 λεπτά.
Τι συμβαίνει μετά την κολποσκόπηση;
Εξηγούμε στην ασθενή τι είδαμε στην κολποσκόπηση, αν έγινε λήψη βιοψίας και αν υπήρχαν βλάβες ύποπτες για τις οποίες πρέπει να ανησυχεί η γυναίκα. Τα αποτελέσματα της βιοψίας συνήθως χρειάζονται 1-3 εβδομάδες.
Αν ληφθεί βιοψία υπάρχει πιθανότητα η γυναίκα τις επόμενες μέρες να δει λίγες σταγόνες αίμα. Μπορεί να υπάρχει ένα καφέ υλικό μαζί με το αίμα στο εσώρουχο τις επόμενες 2-4 ημέρες. Αυτό δεν είναι ιστός. Είναι ένα υγρό που χρησιμοποιήθηκε στην κολποσκόπηση για να ελέγξει μικροαιμορραγία, από τη βιοψία, και ονομάζεται 'Monsel'.
Είναι δυνατόν να υπάρξει ένα μαύρο υλικό. Αυτό στην περίπτωση που χρησιμοποιείται 'νιτρικό άλας' αντί για 'Monsel'.
Πρέπει να αποφευχθούν οι σεξουαλικές επαφές για 10-12 μέρες. Να μην χρησιμοποιηθεί ταμπόν, κολπικές αλοιφές ή κολπικά υπόθετα αν δεν συστηθούν από τον θεράποντα ιατρό.
Υπάρχουν κάποια σημεία και συμπτώματα μετά την κολποσκόπηση τα οποία θα πρέπει να ανησυχήσουν την ασθενή, οπότε θα πρέπει να συμβουλευτεί τον θεράποντα ιατρό της:
• σε οποιαδήποτε βαριά αιμορραγία (βαρύτερη από το αίμα της κανονικής περιόδου)
• εάν δει ανοιχτό κόκκινο αίμα και δεν είναι σε περίοδο
• εάν δει κολπικά υγρά με έντονη δυσοσμία
• εάν έχει οποιοδήποτε οξύ κοιλιακό πόνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου